Haber

Türkiye’den ABD’ye ‘soykırım’ tepkisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1915’te Osmanlı’da Ermenilere yönelik gerçekleştirilen katliamla ilgili olarak “Ermeni Soykırımı” ifadesini kullanan Joe Biden yönetimini sert şekilde eleştirdi.

Çavuşoğlu, Pazartesi günü Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Tarihi çarpıtmaya çalışan siyasi şarlatanlar yine sahnede! Tarih, siyasi açıklamalarla yeniden yazılmaz. Bu tavırda ısrar eden fırsatçılar, art niyetleri ve ikiyüzlülükleriyle anılacaktır. Büyük Türk Milletine tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir.” . Bakan, paylaşımında “#1915Events” hashtag’ini kullandı.

“Komik Çabalar”

Dışişleri Bakanlığı’ndan “bazı ülke hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamalara” ilişkin bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, “1915 olaylarıyla ilgili gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan talihsiz açıklamalar, siyasi saiklerle tarihi yeniden yazmaya yönelik beyhude girişimlerdir” denildi. Açıklamada, bu tavrı sürdürenlerin “tarihe ucuz siyasi fırsatçılar olarak anılacakları” belirtilerek, “Bizim açımızdan geçersiz olan bu açıklamaları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz. en güçlü terimlerle.”

Beyaz Saray: Holokost’ta hayatını kaybedenleri anıyoruz

Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanlığı’nın tepki gösterdiği 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Bugün Meds Yeghern’de Ermeni Soykırımı’nda yitirilen canları anıyor ve eylemlerimizi yeniliyoruz. asla unutmayacağına söz ver.”

Açıklamada, “Dünyanın çeşitli ulusları bu acı tarihi anmak için bir araya gelirken, biz de Ermeni halkının dirayetini ve azmini düşünüyoruz.” Açıklamada, Ermenilerin Amerikan milletine güç kattığı belirtilerek, “(Ermeniler) 108 yıl önce yaşanan soykırım hatırlansın ve benzeri bir şey olmasın diye kendi hikayelerini ve atalarının hikayelerini anlattılar. Tekrar.” Açıklamada Türkiye’nin adı geçmedi.


24 Nisan 2019’da Los Angeles’ta düzenlenen bir etkinlikte taşınan pankart: “1915: Bir daha asla” Fotoğraf: picture-alliance/AP Photo/D. Dovarganlar

Erivan’daki anıt

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 1915’te hayatını kaybedenleri anmak için gece yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı belirtiliyor. Yürüyüşe katılan bazı kişilerin Türk ve Azerbaycan bayrakları yaktığı görüldü.

1915’te ne oldu?

Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu’da yaşayan Ermeniler, 1915-1916 yıllarında dönemin Osmanlı yönetimi tarafından Doğu Anadolu’dan Suriye ve Mezopotamya’ya sürgüne gönderildi. Yüzbinlerce Ermeni açlık, susuzluk, hastalık ve katliamlar nedeniyle sürgün yollarında can verdi. Ermenistan ve birçok tarihçi bu süreci “soykırım” olarak nitelendirerek, bu dönemde 1 milyondan fazla Ermeni’nin sistematik olarak katledildiğini ve ağır koşullarda ölüme terk edildiğini öne sürüyor. Türkiye ise sınır dışı kararının savaşın katı kuralları çerçevesinde silahlı isyana karşı “son çare” olarak alındığını savunuyor; “Acı olayların” yaşandığını kabul etse de soykırımın nitelendirilmesine karşı çıkıyor.

Dünyada 30’dan fazla ülke parlamento düzeyinde Ermeni soykırımını soykırım olarak tanıyor. Almanya’da Federal Meclis, 2016 yılında Ermeni soykırımını soykırım olarak tanımlayan bir karar kabul etti. Alman hükümeti ise Ermeni soykırımı ile ilgili olarak bu tanımı kullanmamakta, soykırımın yasal bir tanımı olduğuna ve kararın Bu konuda yetkili mahkemeler tarafından alınabilir.

ABD Başkanı Biden, “soykırım” terimini ilk kez 2021’de kullandı.

DW,AP / BU,EC

DW Türkçe’ye mani olmadan nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu