Sağlık

İnternet Bağımlılığının Gelişimi, Riskleri ve Tedavisi Hakkında Ne Bilmeliyiz?

Bağımlılık; “O şeye” karşı çok güçlü bir istek duymak, zamanın kontrolünü kaybetmek, ısrarcı olmak olarak tanımlayabiliriz.

İnternet bağımlılığı; Bireyin internetle aşırı meşgul olması (önceki çevrimiçi etkinliği düşünmesi veya bir sonraki etkinliği sabırsızlıkla beklemesi), internetsiz geçen birkaç günden sonra disfori, kaygı, sinirlilik veya can sıkıntısı gibi yoksunluk belirtileri yaşaması ve ayrıca aşağıdakilerden en az biri (veya daha fazlası): Bu, eşlik eden klinik bir fenomendir.

-Hoşgörü ve memnuniyet sağlamak amacıyla internet kullanımında önemli bir artış var

-İnternet kullanımını bırakma veya kontrol etme konusunda ısrarcı bir istek veya başarısız çabalar

-İnternet kullanımının neden olduğu sürekli veya tekrarlayan fiziksel veya psikolojik bir soruna rağmen interneti aşırı kullanmaya devam etmek

-İnternet kullanımının doğrudan sonucu olarak internet dışındaki faaliyetlere karşı ilgi ve istek kaybı

-İnternetin rahatlamak için kullanılması

İnternet bağımlılığıyla ilişkili risk faktörleri nelerdir?

Erkek cinsiyet, ergenlik, genç yetişkinlik, ailede gelir düzeyinin yüksek olması, internette uzun süre geçirme, interneti sosyal ve oyun uygulamalarında kullanma ve dürtüsellik, yalnızlık, depresyon gibi ek psikiyatrik belirti ve bulguların olması, kaygı ve sosyal fobi internet bağımlılığı riskini artırır.

İnternet bağımlılığı geliştirmenin nedenleri

İnternet, bireye gerçek kimliğini gizleyebileceği ve arzuladığı kişilik özelliklerine sahipmiş gibi “rol yapabileceği” ikinci bir hayat sunmaktadır. Bireyin düşük özgüveni bu sanal dünyada telafi edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca gençler bu sanal dünya ile reddedilme, aşağılanma, aşağılanma gibi olumsuz duygulardan kaçabileceklerini düşünerek internette daha fazla vakit geçiriyorlar. Zamanla yeni bir bilişsel yapılanma süreci başlar. Bu süreçte; “Sadece internette iyiyim”, “İnternette olmadığım zaman değersizim”, “Saygın olduğum tek yer internettir”, “Ben olmadığım zaman kimse beni sevmiyor” internette”, “İnternet tek arkadaşımdır”, “İnternet dışında insanlar bana kötü davranıyor”. Bu yeni bilişsel yapı patolojik internet kullanımına yol açmaktadır.

Yetersiz sosyal beceriler teorisine göre; Yalnız ve depresif bireyler sosyal yeterlilikleri hakkında olumsuz düşüncelere sahiptir. Bu kişiler yüz yüze iletişim kurmak yerine internet üzerinden sosyal ilişkiler kurmayı tercih ediyor. Bilgisayar aracılı iletişimde olumsuz ya da zararlı olarak kabul edilen bilgiler kolaylıkla saklanabilmektedir.

Ödül eksikliği hipotezine göre doğal ödüllerden (su, yiyecek, cinsellik) tatmin olmayan bireyler, ödül yolunu teşvik eden unsur ve davranışlara yönelmektedir. Dopamin reseptörü eksikliğinde dürtüsel ve kompulsif davranışlara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına, patolojik kumar oynamaya ve bağımlılığa açık bir yatkınlık vardır. Ödüle karşı artan hassasiyet ve ödül arama davranışları ortaya çıkar. İnternet kullanımı, alkol ve diğer unsurların sağladığı uyarımı taklit ederek ödül yolunu uyarır, daha fazla ödül arayışı ve davranışsal motivasyon sağlar.

Ek hastalıklar ve sorunlar

İnterneti aşırı kullanan kişilerin, depresyon geçiren kişilerle benzer genetik ve kişilik özelliklerine sahip olabileceği vurgulandı. Psikiyatrik bozuklukların internet bağımlılığına mı yol açtığını yoksa internet bağımlılığının başka psikiyatrik sorunlara mı yol açtığını tahmin etmek oldukça zordur.

İnternet bağımlılığının olumsuz etkileri; uyku saatlerinde değişiklik gibi akademik, sosyal, ekonomik, mesleki ve fiziksel etkilerin yanı sıra çeşitli sapkın davranışları da (çevrimiçi porno, çevrimiçi borsa, normal ilişki yerine sanal seks, çocuklar için sosyal aktiviteler) içerebilir. Şiddetli utangaçlıkla).

Tipik bir internet bağımlısı haftada 40-80 saat bilgisayar başında kalır ve bir seferde 20 saate kadar bilgisayar başından ayrılmayabilir. Uyku döngüsü bozulan hastada, fiziksel aktivitenin giderek azalması nedeniyle uyarıcı kullanmaya başlayabilir, aşırı kahve ve kolalı içecekler tüketebilir, ayrıca obezite, karpal tünel sendromu, sırt ağrısı ve duruş bozuklukları da gelişebilir.

Tedavi

Tedavi, BDT’nin tek başına veya ilaç ve BDT uygulamalarıyla kombinasyonunu içerir.

Tedavide atılacak adımlar şunlardır:

-Kişinin internetten uzak durup kalamayacağının belirlenmesi

-Bilgisayarın yerini değiştirmek ve başka kişilerin bulunduğu yere taşımak

-Başkalarıyla internete bağlanmak

-İnternet bağlantı süresini değiştirme

-İnternetten kitap oluşturma

-Persona’yı kullanmayı bırakın

-İnternet sorununu arkadaşlarından ve akrabalarından saklamaz

-Spor faaliyetlerine katılmak

-İnternet tatili verilmesi

– Otomatik düşünceleri ele almak

-Gevşeme egzersizleri

-İnternete bağlanırken duyumları fark etmek

-Yeni sosyal beceriler kazanmak

instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikalarını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu