Sağlık

Sıcak Hava Astım Ataklarını Artırabilir

Hava yollarının daralması ile ataklarda nefes almak zorlaşır ve ömür boyu sürer. astım dünya çapında en yaygın bulaşıcı olmayan kronik solunum yolu hastalıkları arasındadır. Bilimsel araştırmalar sonucunda 2025 yılında dünyada 400 milyon kişinin astım hastalığından etkileneceği öngörülüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte artan nem ve sıcaklık astım ataklarının artmasına neden olabiliyor. Astımı kontrol altına almak için tetikleyici faktörlerden kaçınmak gerekir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Pelin Aktaş Uysal astım ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Alerji hastalarında astım atakları yıllarca sürebilir

Astım, uzun süreli kronik hava yolu daralması ile seyreden ve belirli etkenlerle karşılaşıldığında şiddeti artan ataklar halinde seyreden bir solunum hastalığıdır. Alerjik astım, polen mevsiminin yoğun olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkabileceği gibi, kişide akar veya evcil hayvan alerjisi varsa yıl boyu da sürebilir. Ataklarda nefes darlığı, öksürük veya hırıltı şikayetleri ani ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Şikayetler özellikle geceleri artabilir.

Yüksek ısı ve nem astım atağını tetikleyebilir

Yazın yüksek sıcaklık ve nem astım ataklarına neden olabilir. Çok sıcak ve nemli havalarda dışarı çıkmamak, pencereleri kapatmak ve klima ile nem stabilitesini yüzde 50’nin altına ayarlamak, dışarı çıkmak gerekiyorsa hasta ile kurtarıcı inhaler ilaçlar bulundurmak, ve gerektiğinde bir göğüs hastalıkları doktoru ile acil servise başvurmak.

İnhalatörlerin doğru kullanımı önemlidir.

Astım ataklarına neden olan hem çevresel hem de genetik risk faktörleri olabilir. Genetik, cinsiyet ve obezite gibi faktörler kişisel risk faktörleridir. Ayrıca alerjenler, enfeksiyonlar, sigara kullanımı, hava kirliliği, hava sıcaklığı değişimi, mesleki riskler gibi çevresel faktörler de astım ataklarını artırabilmektedir. Saldırılara neden olan risk faktörlerinin tespit edilmesi ve bunlardan kaçınılması önerilir. Acil durumlarda inhaler ilaçları kullanmak, ilgili göğüs hastalıkları doktorlarına ve acil servise başvurmak, gerekli tetkik ve tedaviyi yapmak son derece değerlidir. Klinik durum, fizik muayene ve ilgili testler ile uzmanlar tarafından belirlenir. Çoğu zaman tanı açısından en değerli test solunum fonksiyon testidir. Muayenede akciğer seslerinde ronküs adı verilen hırıltı stetoskop ile dinlenir. Hastaların inhaler cihazı eğitimi ve adaptasyonunu düzenli ve gerçek teknikte kullanmaları ve genel beslenme, uyku sistemi veya spor gibi sağlıklı bir yaşam sürmeleri önerilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu