Sağlık

Sağlıklı bir Ramazan için mutlaka sahura kalkmalısınız.

Oruçlu bireylerin sahura kalkmasının önemine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, özellikle sahurda protein alımının gerekliliğine dikkat çekti. Sahurda yumurta, peynir, yeşillik ve tam tahıllı ekmek tüketilmesini öneren Örkçü, sahur yapılmadığı takdirde 16 saatlik açlık süresinin uzayabileceği ve kan şekerinin düşebileceği uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, Ramazan ayında oruç tutanların doğru ve dengeli beslenmesi konusunda önerilerde bulundu.

Vücudun protein, yağ ve karbonhidrat ihtiyacı karşılanmalıdır.

Vücudun temel olarak protein, yağ ve karbonhidrat üzerine çalıştığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Bu noktada sağlam bir protein, yağ ve karbonhidrat kaynağına ihtiyaç var. Ekmek, makarna gibi besinler karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için tüketilen besinlerdir. Sahurda beyaz ekmek ve pide yerine tam tahıllı ekmek tercih etmek bile karbonhidrat kaynağımızı sağlıklı seçtiğimizi gösteriyor. Yumurtada zorluk varsa sahur yemeğinde mutlaka bir çeşit peynir bulunmalıdır. Zeytin sağlıklı bir yağ kaynağı olarak tüketilebilir. Yumurta mutlaka sahur sofrasında bulunmalıdır. Sahur tabağında kesinlikle yeşillik ve hatta meyve ihmal edilmemelidir. Süt ve yoğurdun bire bir şekilde tüketilmesine özen gösterilmelidir. Böylece sağlıklı bir sahur yemeği planlanmış olur. Hatta kahvaltı öğünü sahura taşınmış olmalı.” söz konusu.

Mutlaka sahur yapmalısınız.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, sabahları birçok kişinin aç uyandığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlar sahurdan 3-4 saat sonra uyuyorlar. Uyanıp güne başladıklarında aç başlarlar. Böyle bir durumda mide erken boşalır. Bu yüzden gerçek gıdaları seçmesi gerekiyor. Sahur daha çok yağlı kızartmalar, bir önceki günden kalanlar ve makarna ile yapıldığında güne biraz daha aç başlanabilir. ‘Sahurdan önce tutuyorum, hiç kalkamıyorum’ diyenler de ikiye ayrılıyor. Uykuya yenik düşenler kalkmakta biraz zorlanırlar. İftarını yaptıktan sonra gece 12-1’e kadar sabredip az yiyerek uyuyanlar var, kalkıp bir bardak su ile uyuyanlar da var. Bu da 16 saatlik oruç süresini uzatır ve tek öğünle beslendikleri için 20-24 saati bile bulabilir. Uzun süreli açlık sırasında kan şekeri düşebilir. Normal sağlıklı bir insan bile gün içinde çok düşük kan şekeri nedeniyle rahatsızlık yaşayabilir. Bu nedenle mutlaka sahur yapmak gerekir.”

16-17 saatlik açlık hipoglisemiye neden olabilir.

Örkçü, sağlık sorunu olmayan bir kişinin insülini normal şekilde salgıladığını belirtirken, şeker hastalarında insülinin yeterince salgılanmadığını ya da tam tersine çok fazla salgılandığını ifade etti. Hipoglisemi atakları titremelere ve acil servise gitmeyi gerektirecek olaylara neden olabilir. Aksine iftardan sonra insülinin artması ile birlikte şeker seviyelerinde ani yükselmeler olabilir. Şeker hastalarının vücuttaki sistemlerin bozulmasına neden oldukları için ne tür olduklarını bilmeleri gerekir. Tedavilerinin doğruluğu konusunda doktorlarına danışmanızda fayda var. Günde 3 doz insülin kullananlar için oruç sağlıklı görünmüyor.

Böbrek yetmezliği olanlar doktora başvurmalı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, böbrek yetmezliği olan bireylerin mutlaka alanında uzman bir doktora başvurması gerektiğini vurgulayarak, “Böbreklerden emilen sıvı ve mineral ve vitaminlerin süzülmesinden dolayı bu durum sorun olabiliyor. Vücut çok susuz kalabilir. Böyle bir durumda vücuttan atılan sıvının elektronik dengesi bozulacağı için böbrek rahatsızlıklarının oruç tutması doğru olmaz. Belki de maneviyatı yaşamaya çok niyetleri vardır. Bunu kendilerine bir sebep olarak görmüyorlar ama bir yandan da sağlıkları bozuluyor.”

İkiden fazla ilaç kullanmayanlar oruç tutabilir.

Oruç tutmanın sağlıklı olduğuna değinen Örkçü, “Günlük alınan kalori miktarı alınırsa, sağlık sorunu olmayan veya günde 1-2 ilaçtan fazla kullanması gerekmeyen sağlıklı yaşlı bireyler için oruç tutmanın bir sakıncası yoktur. .”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu