Ekonomi

İtalya Savunma Bakanı Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılmanın ani ve korkunç bir karar olduğunu söyledi

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, ülkesinin “İpek Yolu” olarak da bilinen Üretim ve Yol Girişimi’ne katılmasının “doğaçlama ve korkunç” bir karar olduğunu söyledi.

Yerel basına konuşan Crosetto, BBC’nin haberine göre İtalya’nın 2019’da Generation and Road Initiative’e katılma kararını eleştirdi.

Kuşak ve Yol Girişimi’ne katıldıktan sonra Crosetto, İtalya’nın ithalatının önemli ölçüde iyileşmediğini ve Çin’in anlaşmanın “tek kazananı” olduğunu kaydetti.

“İpek Yolu’na katılmak doğaçlama ve berbat bir karardı” ifadesini kullanan Crosetto, Pekin’in dünya sahnesinde giderek daha iddialı davrandığını ve İtalya’nın da “bir felaket yaratmadan” geri çekilmenin yollarını düşünmesi gerektiğini söyledi.

Guido Crosetto, “Bugünün sorunu, (Kuşak ve Yol Girişimi’nden) çekilirken (Pekin ile) ilişkileri zedelememenin bir yolunu bulmaktır. Çünkü Çin hem rakibimiz hem de ortağımızdır.” söz konusu.

İtalya’nın çekilme olasılığı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Mayıs ayında Kuşak ve Yol Girişimi’nden çekilme olasılığını görüşmek üzere Çin ile masaya oturmak istediğini açıklamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Venbin yanıt olarak, her iki ülkenin de girişimden “verimli sonuçlar” aldığını söyledi.

İtalya bu yılın Aralık ayına kadar resmi bir geri çekilme talep etmezse, taahhüt anlaşması Mart 2024’te otomatik olarak yenilenecek.

Çin’in öncülüğünde başlatılan Kuşak ve Yol Girişimi, tarihi İpek Yolu güzergâhında ulaşım ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı hedefliyor.

ortakoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu