Ekonomi

Fiyatlandırma Faiz Artışı mı: Borsa Neden Düştü? BİST’te 14 Haziran’da En Çok Yükselen Hisseler

Borsa İstanbul’da dün yaşanan sert düşüş bugün de devam etti. Bankalar dimdik ayakta, 22 Haziran’da yapılacak PPK toplantısında ‘Faiz artış fiyatlaması mı?’ soruyu sordu. Yatırımcılar Google’a ‘Borsa neden düşüyor?’, Borsa neden düştü?’ diye soruyor. Yazmaya devam ederken sektör hisselerinin öncülüğündeki düşüş, asgari fiyat artışını sorgulamaya devam ediyor. Dolar, günlerin ardından geri adım atarken, ABD’den gelen ÜFE ve Fed’in bir sonraki faiz kararı altına yön vermeye devam ediyor. 14 Haziran Çarşamba günü Borsa İstanbul’da yükselen ve düşen hisse senetlerine ve varlık fiyatlamalarına göz atalım.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 1,26 oranında 68,28 puan düşüşle günü 5.360,77 puandan tamamladı.

İşlem hacmi 87 milyar TL olurken, sektör (XUSIN) endeksi yüzde 2,09 oldu. düşerkenBankacılık (XBANK) endeksi yüzde 1,97 yükseldi. yükselişlegünü bitirdi

Borsa İstanbul neden düştü? BIST’teki düşüşün nedenleri dünden farklı değildi.

Dün gün boyunca sürdürdüğü düşüşü sürdüren BIST, bugün daha da yükselse de direnemedi. Yabancı yatırım kuruluşlarının günlerdir faiz artırımlarına ilişkin beklentilerine Fitch’in değerlendirmesi de eklendi. Borsa İstanbul’daki düşüş, 22 Haziran’da güçlü bir faiz artışı olacağının sinyali olarak algılanmaya devam ederken, sektör kaynaklı düşüş, asgari fiyattaki artışın da fiyatlanmasıyla görülüyor.

BİST 100 endeksinde yüzde 6,49 ile Erbosan (ERBOS) birinci oldu. Bunu yüzde 2,89 ile Yapı Kredi Bankası (YKBNK) ve yüzde 2,87 ile Türk Hava Yolları (THYAO) izledi.

BİST 100 endeksinde değer kaybeden hisselerde yüzde 10 ile taban konumunda olan Fenerbahçe (FENER) berabere kalırken, Selçuk Ecza Deposu (SELEC) yüzde 5,45 ve Türk Telekom (TTKOM) yüzde 4,78 ile günü eksi tamamladı.

En yüksek işlem hacmine sahip hisseler ise 12,58 milyar TL ile Türk Hava Yolları (THYAO), 5,12 milyar TL ile Akbank (AKBNK) ve 5,11 milyar TL ile Yapı Kredi Bankası (YKBNK) oldu.

Ons altın ABD ÜFE verileriyle hareket ederken, akşam saatlerinde Fed’in faiz kararı vermesi de bekleniyor. Gün sonunda 1.958 dolardan işlem gören gram altın, 1.483 TL’den işlem gördü.

Kapalıçarşı’da gram altın 1.487 TL’den işlem gördü. Borsa İstanbul’da altın sertifikası 14,96’dan bulunurken, Brent petrolün varil fiyatı gün sonunda 74,12 dolardan işlem gördü.

Dolar/TL, gün sonunda bankalararası piyasada 23,55 TL’den işlem gördü. Kapalıçarşı’da dolar/TL kuru 23.54 oldu.

Vadeli, Haziran ayı dolar kontratları 24,27, euro/TL 25,55 ve euro/dolar 1,084 seviyesinde yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu