Ekonomi

Evlerde Doğal Gazı Verimli Kullanmanın Yolları

Yaşar Üniversitesi Güç Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr., doğal gazın evlerde nasıl daha verimli ve ekonomik kullanılacağı konusunda bilgiler veriyor. Levent Bilir, “Enerji tasarrufu sağlamak için öncelikle binalarda izolasyonun sağlanması gerekiyor. Kombiyi gün içinde açıp kapamak yerine belli bir sıcaklıkta tutmak enerjiden ve faturalardan tasarruf sağlayacaktır.”

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güç Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir, konutlarda ısınma amaçlı kullanılan doğalgazdan daha fazla verim alınabilmesi için önerilerde bulundu. Konutlarda enerji tasarrufunun ilk adımının yalıtımla başladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Levent Bilir, “Yalıtımı iyi olan bir binada iç ortam sıcaklığı çok fazla değişmeyecektir. Dolayısıyla öncelikle yalıtım yapmayarak tasarruf sağlayabiliriz. Yakıt kullanıyoruz. Konutlarda izolasyon zorunlu hale gelecek. Bu durumda binaların ısı kaybı azaldığı için doğal olarak daha az yakıt kullanılacak.” “Doğalgaz kullanırken genellikle kombiyi aralıklı olarak çalıştırıyoruz. Bu ilk başta yakıt tasarrufu gibi görünse de aslında kombinin ısınmayı durdurması nedeniyle evin duvarlarının soğumasına neden oluyor. Bu nedenle kombiyi sürekli ancak düşük hızda çalıştırmak gerekiyor. Düşük ayar yakıt tasarrufu sağlayacak bir çözümdür ancak son ayara çevirip sürekli çalıştırmayın.” söz konusu.

“Konfor sıcaklığı 20 santigrat dereceye kadar azaltılabilir”

Kazan sıcaklığının kişinin kendi sıcaklık konforuna göre ayarlanması gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Bilir, “Bu sıcaklığı ayarlarken duvarların sıcaklığını da hesaba katmamız gerekiyor. Yaşam alanlarının ortalama 21-22 santigrat derece olduğu düşünülüyor. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Konfor” dedi. Sıcaklık 20 santigrat dereceye kadar düşürülebilir. Evdeki bu sıcaklığın sabit kalması için kombinin sürekli açık olması gerekir. “Günün 24 saati veya gün içerisinde uzun süre düşük seviyede çalıştırmak çözümdür.” bu da doğal gazdan tasarruf sağlayacaktır. Ayrıca evin daha az kullanılan alanları olan banyo, hol ve giyinme odalarının sıcaklığı da 18 dereceye kadar düşürülebilir” dedi.

“Doğru monte edilmiş çift camlı pencereler kullanılmalıdır”

Dairelerde bulunan dairelerin ısı alışverişini duvarlar aracılığıyla yaptığını belirten Dr. Levent Bilir, “Yasal bir zorunluluk olmasa da apartman dairesinde kombi bulunan herkesin evinde kombiyi çalıştırması gerekiyor. Konutlarda mümkün olduğunca doğru monte edilmiş çift camlı pencereler kullanılmalıdır. Öte yandan konutlarda kombiyi çalıştırması gerekiyor. , kombi ve radyatörlerin bakımları düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Radyatörlerin bakımı da ısı verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Radyatörler.” “Bazı durumlarda hava oluşturabilir. Böyle durumlarda içindeki havayı çıkarırsak petek eskisi gibi yeniden ısınmaya başlayacaktır” dedi.

“Mümkünse elektrikli ısıtıcılar yerine klima kullanalım.”

Dr., elektrikli sobaların veriminin düşük olduğunu belirtti. Levent Bilir, “Evlerimizde doğalgaz yoksa mümkünse elektrikli ısıtıcılar yerine klima kullanalım. Sadece ısı veren elektrikli ısıtıcılar yerine yeni nesil klimalar elektrik verimliliği açısından çok daha verimli. Dirençli ısı. Klima, ilk yatırım açısından elektrikli sobaya göre daha değerli olsa da zamanla değeri azalıyor.” “Zamanla aradaki fark kapanacak” dedi. – İZMİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu