Ekonomi

Bakan Bayraktar, Türkiye’de enerji merkezinin 2024 yılında oluşturulabileceğini duyurdu

ST. Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi’nde elektrik ve maden ticaretini de kapsayacak uluslararası bir ticaret platformu kurabileceklerini belirterek, “Ortaklarımızla yoğun bir çalışmayla bunu 2024 yılında oluşturabileceğimizi düşünüyorum. ” söz konusu.

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu’nda “Küresel Gaz Piyasası: Dönüşümdeki Zorluklar ve Kalkınmanın Yolları” başlıklı ana oturumda konuştu.

Enerji piyasalarında önemli bir dönüşüm süreci olduğuna işaret eden Bayraktar, “Bu dönüşüm önümüzdeki birkaç on yılda yaşayacağımız en büyük zorluklar arasında yer alacak. İklim değişikliği ve küresel ısınmayla daha yeşil ve daha düşük bir ekonomiye geçiş yoluyla baş etmek” dedi. -Emisyon sistemi kaçınılmaz bir süreç ve bu zaten oluyor.” O da oluyor.” dedi.

Bayraktar, enerji dönüşümünün “akıllı” bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, “Akıllı güç dönüşümü duyarlı, esnek, akılcı, duygusuz, dijital bir dönüşümle olmalıdır. Esneklik dediğimizde karşımıza doğal gaz çıkıyor çünkü” Gaz, küresel güç dönüşümü için son derece değerlidir.” Bu bir geçiş yakıtıdır.” söz konusu.

Türkiye’nin doğalgaz talebinin son 20 yılda hızla arttığını ve artmaya devam edeceğini vurgulayan Bayraktar, “Bu, artan talebi karşılamamız gerektiği anlamına geliyor ve Türkiye’deki tüm enerji piyasası temsilcileri için arz güvenliği bir numaralı önceliktir. ” değerlendirmesini yaptı.

Doğalgaz merkezinde takvim şekilleniyor

Türkiye’de doğalgaz merkezi kurmak için Rus enerji şirketi Gazprom ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Bayraktar, “Bu projede özellikle elektronik ticaret platformunun kurulması konusunda Gazprom ve ortaklarımızla istişarede bulunuyoruz. çok uzun sürmeyecek. Umarım bir yıl kadar sürer.” “Bu ticaret platformunu kendi bünyemizde kuracağız.” söz konusu.

Bayraktar, Türkiye’nin daha geniş bir perspektife sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği İstanbul Finans Merkezimizde bir nevi güç ve ticaret borsası yaratma konusunda daha geniş bir bakış açımız ve arzumuz var. Bu enerji ve maden ticareti aynı zamanda ticareti de kapsayabileceği gibi, Türkiye için de büyük fırsatlar ve teşvikler sunuyor.” tüm partiler.” “İstanbul Finans Merkezi’nde uluslararası ticaret platformunu oluşturabiliriz. Ortaklarımızla yoğun bir çalışmayla bunu 2024 yılında oluşturabileceğimizi düşünüyorum.”

Sakarya Sahasında Üretim Artacak

Türkiye’nin doğalgaz alanında önemli altyapı yatırımları yaptığını vurgulayan Bayraktar, “Boru hatları, gazlaştırma terminalleri ve Türkiye, doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yarısını sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile karşılayabilir noktaya ulaştı. yer altı depolama tesislerimizin kapasitelerini de önemli ölçüde artırdık.” söz konusu.

Bayraktar, 4 derin sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de çalışmalara başladıklarını belirterek, “Ağustos 2022’de tarihimizin en büyük doğalgaz keşfini duyurduk. Adını Sakarya Sahası koyduk. ” dedi.

Sakarya sahasında 3 yıldan kısa bir sürede üretime başlandığını anlatan Bayraktar, “Şu anda Sakarya Sahasında günde yaklaşık 3 ila 4 milyon metreküp doğalgaz üretiliyor. Buradaki üretim ilk önce günde 10 milyon metreküpe ulaşacak,” dedi. ve ardından plato seviyesinde 40 milyon metreküp.” sonucuna vardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu