Ekonomi

Yoğun gündem piyasaları etkilemeye devam ediyor

Uluslararası piyasalar haftaya genel anlamda sakin başlarken, iç piyasada risk iştahının yüksek kaldığını gördük.

Küresel ölçekte birçok konunun takip edildiği haftada Borsa İstanbul’da yakalanan iyimserliğin ne kadar ileriye taşınabileceğini izleyeceğiz.

Bu noktada Körfez ülkelerini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarını bugün Karadeniz’de iken Katar’da sürdürdü. tahıl koridoru anlaşması bitecek Rusya’dan dün yapılan açıklamada, anlaşmanın artık yürürlükte olmayacağı ve şartlar sağlanmadığı takdirde masaya dönmeyeceği ifade edilmişti. Bu durum özellikle enflasyonun küresel ölçekte devam ettiği içinde bulunduğumuz dönemde gıda fiyatlarının seyri açısından yakından takip edilen bir konu olarak öne çıkıyor.

Makroekonomik veriler tarafında ise günün en değerli gündem maddesi ABD’de açıklanacak olan gündem maddesi. perakende satışlar sayısını oluşturur. Haftanın en yüksek değeri olan perakende satışların ortaya çıkaracağı tablo özellikle ABD piyasalarında volatilite yaratma potansiyeline sahip.

Ayrıca bugün ikinci çeyrek bilançoları devam ederken, Amerika BankasıVe Morgan Stanley Sonuçlar izlenecektir. Hazine, yurt içinde ilk kez 15 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ihracını ve 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

Türk Lirası:Vergi oranlarındaki artışların enflasyona olumsuz yansıyabileceği algısı, TL’nin haftaya zayıf bir görünümle başlamasına neden oldu.

Vergi artışlarının bütçeye olumlu etkisi olsa da piyasaların odak noktası enflasyonla mücadele ve Temmuz ayı. şişirmeÜrünün yüksek bir eğilim sergileme olasılığı, olumsuz algının daha fazla ön plana çıkmasına neden olmuştur.

Bu nedenle bir kez daha TCMB’den faiz artışıbeklenen hafta USD/TRY Kur sürpriz sayılabilecek 26.35’ten başladı. Öte yandan Türkiye’nin 5 yıllık vadesi CD’lerprim ise son dönemlere göre daha ölçülü bir tablo çizmeye devam ediyor.

Özetle, piyasalar Perşembe günü TCMB’nin açıklamalarını beklerken, toplantı sonrası daha net bir trend oluşacağını düşünüyoruz.

borsa istanbul:Çin’de büyümeSatış adetleri piyasa beklentilerinin altında kalırken, dış piyasalar üzerinde baskı yaratırken, küresel ölçekte zayıf bir performans izledik.

Buna rağmen, yurt içi piyasalar haftaya pozitif ayrışma ile güçlü bir temelde başladı. Özellikle BIST 100 endeksi günü yüzde 2,5’lik değer artışıyla kapatırken. endüstriyel endeks%2’yi aşan fiyat artışıyla güçlü bir tablo sergiledi.

bankacılık endeksiEndeksteki artış %0,9 ile sınırlı kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ülkelerine yaptığı ziyaret, risk iştahını ve TCMB’nin yaklaşan ziyaretini destekledi. PPKToplantıda sıkı para politikası yönünde adımlarını sürdüreceği beklentisinin yükselişi desteklediğini söyleyebiliriz.

Öte yandan TL’deki değer kaybı, alternatif getiri arayışları ile hisse senetlerine yönelimi destekleyen bir unsur olarak çalıştı.

BIST 30 En Yakın Vadeli VİOP Sözleşmesi

BİST 307.473, 7.413, 7.360 ve 7.300 kontratları baz alınabilir.

7.578, 7.638, 7.691 ve 7.751 direnç noktalarıdır.

USD/TL En Yakın Vadeli İşlem VİOP Sözleşmesi

USD/TRY vadeli işlem sözleşmelerinde 26.3855, 26.1730, 25.987 ve 25.7745 takviye olarak görülebilir.

26.7575, 26.9700, 27.1560 ve 27.3685 direnç noktalarıdır.

Kaynak: Ünlü & CO

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu