Haber

Seçmen kütükleri kesinleşti: 4 bin 600 kısıtlı kişinin mevcut durumu incelenecek

ANKARA-Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart yerel seçimlerinde kullanılacak seçmen kütükleri belli oldu.

CHP YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, seçim kanununa göre oy verme gününde 18 yaşını doldurmuş olanlar dışında seçmen kütüklerinin daha sıkı hale getirildiğini söyledi.

İlçe seçim kurulunun deprem bölgesinde ölü gibi görünen bir seçmenin bugün hayatta olduğuna karar verdiğini kaydeden Yakupoğlu, YSK’nin bu eklemeyi yapmadığını, kararın gerçek olduğunu söyledi. Ancak karar nedeniyle seçmenin hayatta olduğu ortaya çıksa bile bu seçmen 31 Mart’ta oy kullanamayacak.

AK Parti’nin 2019 yerel seçimlerinde CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da kazanmasının ardından sınırlı seçmen durumunun araştırılması, Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan itirazlar arasında önemli yer tuttu ve birçok tartışmaya neden oldu.

Yakupoğlu’nun verdiği bilgiye göre seçmen listeleri, oy verme gününe kadar ölenler, askerlikten terhis olanlar veya askeri öğrencilikten mezun olanlar ile kısıtlama kararı kaldırılanlar bazında güncellenecek.

Ayrıca YSK, ilk kez yaklaşık 4 bin 600 kısıtlamalı kişinin durumuna ilişkin ilgili ilçe seçim kurullarına talimat vererek, özel mahkemelerin verdiği kısıtlama kararlarının güncel durumu hakkında soru sormalarını istedi. Yakupoğlu, seçmenlerin sınırlı olması yönündeki talimatı olumlu bulduklarını belirterek, “Bu çok yerinde bir girişim ve biz de destekliyoruz. “2014’ten bu yana olduğu gibi her seçimden sonra asla sınırlı seçmen aramamızı istemiyorum” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun her seçim döneminde seçmen taşımasına ilişkin kararları tartışma konusu oluyor. Yakupoğlu, ilçe seçim kurullarının 20 Ocak’tan sonra aldığı seçmen yer değiştirme ve yer değiştirme kararlarının tamamının reddedildiğini ancak birçok yer değiştirme kararının önceden onaylandığını söyledi. (DUVAR)

(HABER MERKEZİ)

haber-ayas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu