Ekonomi

MercadoLibre’nin kârı Brezilya ve Meksika’nın gücüyle %71 arttı

Latin Amerika’nın e-ticaret lideri MercadoLibre, ilk çeyrek net kârının geçen yılın aynı dönemine kıyasla %71 oranında artarak analistlerin beklentilerini aştığını bildirdi. Toplam 18 ülkede faaliyet gösteren ve fintech Mercado Pago’nun da sahibi olan şirket, bu çeyrekte 344 milyon dolar net kâr elde ettiğini açıkladı. Bu rakam LSEG anketine katılan analistlerin öngördüğü 314 milyon dolarlık net kârı aştı.

Güçlü mali sonuçlar, Arjantin’de bazı ekonomik zorluklarla karşılaşılmasına rağmen, esas olarak Brezilya ve Meksika’daki güçlü satışlardan kaynaklandı. MercadoLibre’nin en büyük pazarı olan Brezilya’da şirketin ana pazaryeri işi %36’lık bir artış kaydederken, Meksika’da Brüt Mal Değerinde (GMV) %42’lik daha da yüksek bir büyüme oranı görüldü.

MercadoLibre’nin net geliri 4,3 milyar dolara ulaşarak bir önceki yıla göre %36 artış gösterdi ve analistlerin tahmin ettiği 3,9 milyar doları aştı. Şirket ayrıca, Mercado Pago’nun faiz geliri ve gider kalemlerinin yeniden sınıflandırılması da dahil olmak üzere, net geliri 99 milyon dolar olumlu etkileyen ancak net geliri etkilemeyen finansal raporlamasında bazı ayarlamalar yaptı. Buna ek olarak, Mercado Envios’un hüküm ve koşullarında yapılan değişiklikler net gelir üzerinde 10 milyon dolarlık olumsuz bir etkiye yol açtı.

Şirketin operasyonel marjları, raporlama değişiklikleri hesaba katılmadan, bir önceki yılki %11,2 seviyesinden %12,4’e yükseldi. Bu iyileşme, analistlerin daha önce yüksek lojistik maliyetlerinin marjları etkilediğine dair endişelerini dile getirmelerinin ardından geldi.

MercadoLibre’nin CFO’su Martin de los Santos, Arjantin’deki ekonomik zorlukları yorumlarken, geçen yılın sonlarında yaşanan keskin devalüasyonun lojistik maliyetlerini arttırdığını ve şirketin ülkedeki işlerini azalttığını belirtti. Bununla birlikte, azalan karlılığa rağmen Arjantin’in hala işletmenin genel karlılık durumuna katkıda bulunduğunu doğruladı. Arjantin’in faiz ve vergi öncesi kârdaki (Ebit) payı ilk çeyrekte %15’e düşerek bir önceki yıl %50’nin üzerindeyken önemli bir azalma gösterdi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Şirketin bu çeyrekteki Ebit’i geçen yıla göre %29’luk bir artışla 528 milyon dolar olarak açıklandı ve analistlerin 488 milyon dolar olan beklentilerini yine aştı.

MercadoLibre’nin fintech birimi Mercado Pago, kredi portföyünü bir önceki çeyreğe göre 600 milyon dolardan fazla genişleterek 4,4 milyar dolara ulaştı. Bu, 2022’nin başından bu yana görülen en önemli çeyrek artışıdır. Kısa vadeli temerrüt oranı Aralık ayındaki %8,2’den hafif bir artışla %9,3’e yükselirken, 90 günün üzerindeki temerrüt oranı %18,7’den %17,9’a geriledi.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

cavdarhisarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu