Ekonomi

Kripto madenciliği Himalayalara uzanıyor

Investing.com – NasdakBitdeer Technologies Group (Butan’ın yatırım kolu) BTDR), Himalaya Krallığı’nda yeşil kripto madenciliği faaliyetinde bulunmak için 500 milyon dolarlık bir fon kurmak üzere girişimlere başladı.

Yapılan açıklamada, kurumsal yatırımcılarından fon toplamayı hedefleyen kuruluş, süreci Mayıs ayı sonunda başlatmayı planlıyor. Şirket, Bhutan’ın hidroelektrik gücünü kullanarak karbon nötr formda kripto madenciliği yapmayı planlıyor.

Çin ve Hindistan’ın ortasında yoğun orman bitki örtüsüne sahip olan Bhutan, hidroelektrik enerjisinin yoğun olduğu bir ülke olarak bu güçten elde ettiği geliri çeşitlendirmeyi planlıyor. Butan Hükümeti, hisse senetleri, bonolar, teknoloji, enerji ve emlak gibi klasik alanlara yaptığı yatırımların yanı sıra kripto madenciliğine geleceğe hazır bir strateji olarak değer veriyor.

Singapur merkezli Bitdeer madencilikŞubesindeki en büyük merkezlerden biridir ve Nisan ayında Nasdaq’ta işlem görmeye başlamıştır.

Rapora göre Bitdeer, Bhutan’da yılın ikinci çeyreğinde kurulması planlanan ve inşaat faaliyetlerinin Eylül ayına kadar tamamlanması planlanan 100 megavatlık bir tesis inşa etmeyi planlıyor.

bitcoin 2021 yılında pandemi dönemi ile birlikte boğa dönemine başlarken 69.000 dolarla zirveye ulaştı. 2022 yılına gelindiğinde, küresel sıkılaştırıcı para politikasının uygulanmasıyla kripto piyasaları gerilemeye başladı. Bu süreçte birçok şirket ani getirilerin etkisiyle yüksek kaldıraçlı süreçler nedeniyle likidite sıkışıklığına girmiş ve bu durum ayı piyasasında şirket iflaslarının yanı sıra birçok yatırımcının milyarlarca dolar zarar etmesine neden olmuştur.

Kripto madencileri iyileşme yolunda

Bu olumsuz süreçte Bitcoin fiyatındaki sert düşüşün de etkisiyle kripto madenciliği şirketleri de sektördeki mali krizden nasibini aldı ve iflas haberleri bu bölümde yer almaya, faaliyetleri durdurmaya başladı. 2023 yılına gelindiğinde BTC’nin yaklaşık %70’lik fiyat artışı ile kripto madencilerinde gözle görülür bir toparlanma görüldü.

Bitcoin madenciliği bir yandan finansal krizin etkisinden kurtulma mücadelesi verirken, diğer yandan kripto madenciliğinin çevresel etkisi nedeniyle olası yaptırımlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle son aylarda şirketler, yenilenebilir enerji gibi saf kaynaklarla kripto madenciliği sorunuyla boğuşmaya başladı. Bitdeer Technologies Group’un Butan’ın bol hidroelektrik gücünü kullanarak kripto madenciliği yapma hedefi, bu anlayışın en son örneği olarak ortaya çıktı.

Author: Günay Caymaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu