Haber

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Bürosu tarafından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlere ilişkin 5-6 Mart tarihli Dezenformasyon Bülteni yayınlandı.

Bültende bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan açıklamada, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Hatay’da AFAD Koordinasyon Merkezi’ne ait TIR’ın altında çalınan televizyonun” gerçek dışı olduğu belirtilerek, televizyonun gerçek dışı olduğu belirtildi. Tez görsellerindeki kutucuk Çevre, Şehircilik ve İklim’dir.

Değişim Bakanlığı’nın afet bölgesindeki sunum ve toplantılarda kullandığı televizyon kutusunun kullanıldığı bildirildi.

“35 bin taraftar ihbar edildi, bir yıl maçlara giremeyecekler” iddiasının da hatasız olmadığı açıklamada, sadece 23 taraftarın hakkında soruşturma başlatıldığı ve bu kapsamda izleme yasağı konulduğu kaydedildi. 25 Şubat’ta Ülker Stadı’nda oynanan futbol maçında meydana gelen olaylarla ilgili soruşturma başlatıldı.

Bazı yayın organlarında yer alan “Depremin vurduğu Hatay, Antakya ve Gaziantep’te Suriyelilere tarla satılıyor” iddiasının asılsız olduğu belirtilen açıklamada, “Hatay’da yabancıya mülk satışı yasaklandı” denildi. 27 Ekim 2008 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Hatay, Kilis ve Mardin illerinde kamu yararı ve yabancıların taşınmaz edinmesi güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştır.

TÜİK verilerine ilişkin spekülasyonlar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan bilgilere ilişkin spekülasyonların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilerek, şu değerlendirmede bulunuldu:

“TÜİK tarafından üretilen istatistikler, AB İstatistik Ofisi (Eurostat) ve diğer ilgili uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen prosedür, tanım ve kavramlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Söz konusu kavram ve prosedürler ve uygulama sonuçları, yerli ve yabancı kuruluşlardaki uzmanların değerlendirmesine açıktır. TÜİK bu alanda dünyanın en şeffaf kurumları arasında yer almaktadır.

30479 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin ‘Bilimsel ve Teknik Özerklik’ başlığı altındaki 599’uncu maddesinde TÜİK’in ürettiği istatistiklere hiçbir makam ve merciin doğrudan veya dolaylı olarak müdahale edemeyeceği açıkça belirtilmiştir. . TÜİK tarafından 2023 yılı TÜFE’de yer alan 81 il ve 228 ilçenin tamamı kapsamında; 404 element ve 895 tür ihraç için her ay yaklaşık 564 bin 710 fiyat derleniyor. TÜİK’in fiyat endeksi 2003’ü baz alıyor ve TÜİK her yıl tüketim anketi yaparak ürün sepetini güncelliyor.”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) “2008/Ekim tarihinden önce sigortalı olanlar” başlığıyla yaptığı duyuru, bazı sosyal medya hesaplarında farklı anlayışlara yol açacak şekilde paylaşıldı. Prim gün ödemesi olan vatandaşların durumu ile ilgili olduğu bildirildi.

EYT’den yararlanacak vatandaşların, fiilen hizmet süresinin son 7 yılı (2 bin 520 gün) içinde, uzun hizmet süresi ile statüden (SSK/Bağ-Kur/Emekli San Sahne) emekli olabilecekleri hatırlatılarak, şu ifadeler kullanıldı: dahil edildi:

“Prim gün ödeme sürelerinin eşit olması durumunda tabi olduğu son statüden emekli olabilecek. Özetle EYT’den yararlanacak çalışan hangi statü kapsamında emeklilik başvurusu yapabilecek. son 7 yılda en fazla sigortalılık primi ödenen gün sayısıdır.Prim ödeme gün sayısı eşit ise çalışan emekli olabilecektir.son tabi olduğu sigortalılık statüsünden emekliliğe hak kazanacaktır. ‘Bütün sigortalılar 2008/Ekim’den önce emekli olabilir’ ifadeleri asılsızdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu