Bakan Kurum: “Daimi ikamet için 10 ilde yer tespiti yapıldı”
Bakan Kurum: “Daimi ikamet için 10 ilde yer tespiti yapıldı”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:
“Geçici barınma merkezleri vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılayacak”
“Yeni kent alanları için yer tespit çalışmaları tamamlandı, zemin etüt raporları hazırlanıyor”
“Kira fırsatçılarına izin verilmeyecek”
GAZİANTEP – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş ve Pazarcık’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ve Elbistan’daki 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki kesintili barınma merkezlerinin yapım çalışmalarını inceledi. . Bakan Murat Kurum, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, kesintili barınma merkezi inşaatının hızla devam ettiğini ve 10 ilde kalıcı konutlar için yeni yaşam alanlarının belirlendiğini duyurdu.
“Vatandaşlarımızın geçici barınma alanlarının kurulum süreci devam ediyor”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep’te tamamlanan arama kurtarma çalışmalarının ardından kesikli barınak imalatına külfet verildiğini belirterek, “13 gündür gruplarımız, arama kurtarma kahramanlarımız, sahada yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” 24 saat azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Gaziantep ilimizde arama kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. Vatandaşlarımızın süreksiz olan barınma ihtiyaçlarını karşılamak için Gaziantep genelinde yaklaşık 25 bin kişilik çadır kentimizi kurduk. Öte yandan vatandaşlarımızın taşınma ve enkaz kaldırma süreçlerine de büyük katkı sağladık. Valilerimiz burada kurduğunuz uyum merkezinden titizlikle takip ediyor. Bir yandan da kalıcı yaşam birimleri kurmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ayet alanlarının inşaatını gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda hem Nurdağı’nda hem de İslahiye’de vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını giderecekleri konteyner kentlerin yapım sürecini yürütüyoruz. Hem devletimiz hem de buradaki hayırseverlerimiz hep birlikte yeni bir yaşam alanı kurmaya çalışıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyemiz çamaşırhane ihtiyacından çocuklarımıza manevi takviye sağlamaya kadar vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılayacak birimleri, vatandaşlarımızın ihtiyacı olan tüm birimlerin kurumlarını yürütüyor. Hükümet binamız da hasar nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Orada da tadilatlarımıza başladık. İnşallah bir hafta içinde, en geç 10 gün içinde hükümet binasında hizmet vermeye başlayacağız. Hükümet konağının önüne AFAD’ımızın, kaymakamlığımızın, bakanlığımızın tüm birimlerinin hizmet ofislerini kurduk. Bölgedeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz ile oluşturduğumuz masada vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek başvuruları alıyor ve en kısa sürede yerine getirmek için çabalıyoruz.”
“Geçici barınma merkezleri vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılayacak”
Kurulacak kesikli yaşam alanlarının vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanacağını belirten Bakan Murat Kurum, “Kurduğumuz kesikli yaşam alanlarını her türlü ihtiyaca cevap verecek bir anlayışla yapmaya çalışıyoruz. Burada yaşayacak vatandaşlarımızın ticari birimleri, okulları, çocuk oyun alanları ile sosyal aktivite yapabilecekleri tüm mekanları da planlıyoruz.İnşallah konteyner kentlerimizi, kesikli yaşam alanlarımızı hızla kuruyoruz.Büyükşehir belediyelerimiz, TOKİ , Emlak Konut tüm illerde hayırseverlerimiz hep birlikte bu çalışmaları yürütüyor.Öte yandan vatandaşlarımız süreksiz barınma sorununun çözümünden sonra burada konteynerlerde konaklamak istiyorsa burada kira yardımı almak istiyorsa biz de. Ayrıca kendi evlerini tutabilecekleri ve taşınabilecekleri kiralama işlemini de gerçekleştirmektedir. Hasar tespitinin tamamlanmasının ardından vatandaşlarımız taşınamamaktadır. ağır hasarlı, hafif hasarlı ve hasarsız binaların durumuna göre. İnşallah AFAD’ımızın uyumuna, hasar tespitleri bittikten sonra vatandaşlarımızın hesaplarına yatırım yapmaya başlayacağız” dedi.
“Daimi ikamet için 10 ilde yer tespiti yapıldı”
Daimi konut üretimi için 10 ilde yer tespiti yapıldığını belirten Bakan Kurum, “Daimi konutlarla ilgili çalışmalarımızı TOKİ Başkanlığımızca yürütüyoruz. Bu kapsamda Adana ve Osmaniye’de de yer tespitlerini yaptık. dün.Şu anda depremden zarar gören 10 ilde yer tespitleri yapıldı.Urfa.Diyarbakır,Hatay,Malatya,Gaziantep’imizde her an ön saha çalışmalarını tamamladık.Şimdi burada detaylı jeolojik çalışmalara başladık. Şehrin 50 yılını, 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacağız, daha uygun hale getireceğiz.Bu çerçevede 10 ilde eş zamanlı önceliğimiz, rezerv alanlarındaki yerleşim yerlerinde bu ihtiyaçları karşılıyor ve ardından depremin ağır hasar gördüğü yerler için yeni bir master plan yapıyoruz.Bu anlayışla bir proje başlattık. Türkiye’deki tüm mimarlarımızla ortak çalışma, bu işin en önde gelenleri ile birlikte. Master plan ile birlikte yerleşime kapatacağımız GYODER ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü bünyesinde yapacağımız taban durumunun kalitesine göre çalışmalarımızı yönlendirip kısıtlamalar getireceğiz. İnşallah kentte geliştirilecek olan bu nazım plana göre yerleşimi yapacağız. Rezerv alanlarında detaylı jeolojik etütler yapıyoruz. Bu kapsamda en doğru ve sağlam kaideyi ve o kaideye göre inşaatı seçerek, mikrobölgeleme ve detaylı jeolojik etüt raporları ile depremin sebep olduğu yeni çatlaklar da dahil olmak üzere lokasyonu tüm detaylarıyla incelemeyi ümit ediyoruz, hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizikçilerimizle, mühendislerimizle zemin etüt raporları inşallah. Üzerlerinde tünel kalıp sistemi ile kat artı 3-4 katı geçmeyecek evlerimizin yapım sürecini de inşallah aynı zamanda yürütüyor olacağız” diye konuştu.
“Mart ayı başı itibariyle 10 ilimizde kalıcı konut çalışmalarını eş zamanlı yürüteceğiz”
Daimi konutlar için Mart ayı başından itibaren 10 ilde eş zamanlı çalışma yapılacağını anlatan Bakan Kurum, “Mart ayı başı itibarıyla 10 ilde eş zamanlı olarak yürüteceğiz. Her geçen gün zirveye ulaşan inşaat malzemelerinin tedariğinde bile bir çok üretici ile demircilerimiz, çimentocularımız, seramikçilerimiz ile üreticimizle görüştüm.Takdir edeceğiniz üzere tüm afet bölgelerindeki konut inşaatlarının devreye alma sürecini 2 gün içerisinde yönetiyoruz. -3 ay Tüm alanlarda inşaat sürecini yöneteceğiz, malzeme tedarik edeceğiz ve tüm alanların tespitlerini takiben aşamalı olarak ihalelerimizi yapacağız.Amacımız 2-3 ay içinde büyük bir ihtiyacı ortadan kaldıracak adımları atmak. Daha sonra şehir merkezindeki planlamaları yapıp, bu planlardan sonra oluşan nazım plan çerçevesinde şehrin ihtiyaçları, kültürü ve sosyolojisi doğrultusunda şehir merkezlerini inşa edeceğiz. Nasıl ki vatandaşlarımızın yeni, sağlam evlerini başka afetlerde de konuştuk ve bitirdik. İnşallah bu süreci büyük bir özen ve hassasiyetle yürütüyoruz. Tüm gruplarımız 24 saat esasına göre çalışmaktadır. Bir yandan kesintili kurulumları gerçekleştirirken diğer yandan yeni yerleşim sürecini yürütüyor ve bunun nelere yol açacağı anlayışıyla kendimizi afet mağduru kardeşlerimizin yerine koyuyoruz. vatandaşlarımızın en az mağduriyeti. Onların neye ihtiyacı var, bizim ne yapmamız lazım onların penceresinden bakınca burada onlarla birlikte yaşıyoruz, onların duygularını yerinde görüyoruz ve o duygularla birlikte hepimiz kardeşlerimizin penceresinden bakarak işimizi yürütüyoruz. kız kardeşler. TOKİ ile yaptığımız 1 milyon 180 bin konutumuzun tamamı dimdik ayakta. İnşallah yeni konutlarımızı birebir anlayışla yapacağız ve en kısa sürede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Tüm çalışan ekiplerimize çok teşekkür ediyorum. Hepsi orjinaliyle 7 gün, orjinaliyle 24 saat çalışıyor. Arama kurtarmayla başladık, şimdi kesintiye uğrayan barınma alanları, konteyner kentler, prefabrik yapılar, tüm sivil toplum örgütlerimiz, belediyelerimiz, emniyet birimlerimiz, jandarmamız, polisimizin çoğu, hepsi eylem alanında. Afetlerde kardeşlerimiz için çalışıyor, ter döküyor. Hepsine buradan teşekkür ediyorum. Tanrı hepsini kutsasın. İlk andan itibaren afet bölgesindeydik. Son ana kadar afet bölgesinde olmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı evlerine, inanç evlerine yerleştirene kadar inşallah Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm ekiplerimizle, bakanlarımızla, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz.”
“Yeni kent alanları için yer tespit çalışmaları tamamlandı, zemin etüt raporları hazırlanıyor”
Depremde büyük hasar gören ve taşınması gereken il ve ilçeler için yeni yerlerin belirlendiğini belirten Bakan Murat Kurum, “Şu anda depremde zarar gören ilçelerimiz de dahil olmak üzere 10 ilde yeni Nurdağı, yeni İslahiye, yeni Gölbaşı, yeni Elbistan, yeni Adıyaman, yeni Hatay illerimizde bu çalışmaların tamamı ön çalışmaları tamamlandı.Yer çalışmaları.Tüm illeri gezdik.Bütün yetkililerle görüşmek üzere. ekibimizle birlikte şehrin bileşenleri orada, en sağlam yer, en doğru yer, şehrin büyüme öngörüsü, sosyolojisi ve psikolojisi var.Bütün bunları düşünerek 10 ilimizde tamamladık ve şu anda detaylı jeolojik hazırlıklarını yapıyoruz. Bu alanların rölöve raporları Sahayı inceliyoruz Fay sınırına olan mesafeler başta olmak üzere lokasyon tespitlerini zemin kalitesini dikkate aldık ve daha isabetli tespitler yapacağız. Te yerleşim yerlerinde ovadan daha fazla sıvılaşma olmayacağı için birçok alanda tahribat sebebi olan ağır tahribatın sebebi ise alt sıralardadır. sıvılaşma nedeniyle. Bu çalışmaları en uygun zemine oturtmak için 10 ilde eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Zemin etütlerinin ardından uygulama projeleri yapılacak ve burada yine seferberlik ruhuyla hareket ediyoruz. Türkiye’deki tüm mühendislerimiz, mimarlarımız, şehir plancılarımız ve haritacılarımız ortak havuzda, en güzel mimarlarımız yine ortak havuzda, ayrıca bu işte kendini kanıtlamış arkadaşlarımızın fikir ve önerileri, hasar tespiti , yapım süreci, zemin etüt raporu ve hocalarımızın fikir ve önerileri doğrultusunda yeni öneriler. Yapılacak yerlerin tüm sürecini büyük bir titizlikle yürütmeye devam ediyoruz” dedi.
“Kira fırsatçılarına izin verilmeyecek”
Vatandaşlara sağlanan kira desteğine ilişkin de bu noktada fırsatçılığa izin verilmeyeceğini belirten Kurum, “Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Taşınma yardımı için 15 bin lira, ev sahiplerine kira yardımı için 5 bin lira, Kiracılarımıza aylık 2 bin lira kira yardımı.Depremden zarar gören vatandaşlarımıza bu kira yardımlarını yine ağır hasarlı ve harap olan vatandaşlarımıza sağlayacağız.Burada da süreci titizlikle takip ediyoruz.Milletimiz asil bir millettir. millet yani depremin ilk anından itibaren her yerde o birlik beraberlik ve bütünlüğü gördük fırsatçılara fırsat vermeyeceğiz buraya taşınacak vatandaşlarımıza bile askerimizle jandarmamızla vatandaşlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Biz de o süreçleri takip ediyoruz.Bir de tabi ki bir düzenleme yaptık hani kira artıları için birlikte.Yakından takip ediyoruz.Milletimiz çok istekli.Depremden etkilenen aileler varsa o da olur. Yine, o aileleri evimizde ağırlayalım, o çocuklara sahip çıkalım, o ailelere sahip çıkalım diyorlar. Elbette bu millet devletimizle el ele bu coğrafyadaki bütün afetzedelere sahip çıkıyor. Buna inanıyoruz. İnşallah o süreci de büyük bir titizlikle yürüteceğiz” dedi.