Ekonomi

ABD, Rusya’yı tahıl anlaşmasında ‘şantaj’ yapmakla suçladı

Blinken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) başkanlığını yaptığı “kıtlık ve çatışmaların neden olduğu küresel gıda güvensizliği” konulu oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı, “Gıdanın bir savaş aracı olarak kullanılmasına son verme taahhüdünde bulunan 91 ülke ortak bir bildiri yayınladı. Bu başlı başına güçlü bir açıklama ve diğerlerini de katılmaya davet ediyoruz.” söz konusu.

Rusya’nın Ukrayna ile girdiği savaşta Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı “şantaj” olarak kullandığını ve vazgeçmesi gerektiğini savunan Blinken, Karadeniz tahılının sadece Ukrayna’nın değil dünya ülkelerinin tahıl ihtiyacı için olduğunu söyledi. “diğer ciddi kıtlık riskleri bağlamında”. değerli olduğunu vurguladı.

Antony Blinken, Rusya’nın “yalnızca anlaşmayı bozarak değil, aynı zamanda Ukrayna’daki gıda silolarını kasıtlı olarak sömürerek” tahıl üretimini engellediğini savundu.

Blinken, “Diğer yolları maksimize etsek bile, Ukrayna’nın Karadeniz Tahıl Girişimi ile elde edebileceği kapasiteye ulaşmak çok zor olacak” dedi. ifadesini kullandı.

Türkiye sayesinde

Rusya’nın anlaşmaya dönmesinin “kendi işi” olduğunu ifade eden Blinken, Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndaki çabalarından dolayı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Türkiye’ye teşekkürlerini yineledi.

Bakan Blinken, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağı ve gıda ihtiyacının yüzde 50 artacağı öngörüsünü paylaştı.

Blinken, durum böyleyken çatışma ve diğer sebeplerden dolayı üretimin artmadığını, aksine verimin düştüğünü kaydetti.

ABD’nin her yıl Dünya Beslenme Programı bütçesinin yarısını tek başına karşıladığına işaret eden Blinken, Haiti ve 11 Afrika ülkesinde yaşanan gıda sıkıntısı nedeniyle harcanan çaba için 360 milyon dolarlık yardımda bulunma kararı aldıklarını bildirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzaladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmayla ilgili olarak 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Tahıl koridoru anlaşması fiilen sona erdi, durduruldu. İlgili koşullar yerine gelir gelmez Rusya derhal tahıl anlaşmasına geri dönecektir. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi.” terimleri kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu