USEF, ‘İnsanı Dönüştürme Projesi’ kapsamında plastik çöp toplama yürüyüşü düzenliyor
ULUSLARARASI Su Elçileri Federasyonu (USEF) tarafından, plastik çöplerin toplanması ve kirlilikle mücadele amacıyla ‘İnsanları Dönüştürme Projesi’ kapsamında düzenlenen ‘100. Yıl Plastik Terör Kampanyası Plastik Çöp Toplama Yürüyüşü’ Kars’taki Ani Harabeleri’nden başladı. USEF Genel Lideri Özgür Aydıncak, “Bugün ‘İnsanları Dönüştürme Projemiz’ kapsamında Ani Harabeleri’nden İpsala Sınır Kapısı’na kadar plastik terör kampanyamıza, plastik toplama faaliyetimize başladık. Yaklaşık 2 bin 83 kilometrelik bir yolculuk gerçekleştireceğiz. kilometre.”
Doğaya verilen zararların önlenmesi, su kaynaklarının ve doğanın korunması, insanların ve diğer canlıların saf suya ve saf gıdaya erişiminin sağlanması, sağlıklı bir yaşam tarzına ulaşmalarına yardımcı olmak amacıyla USEF tarafından ‘İnsanı Dönüştürme Projesi’ projesi başlatıldı. Toplumda farkındalık yaratmak. Proje kapsamında mimar, mühendis, iş insanı ve çeşitli meslek gruplarından oluşan 11 USEF ekibi saat 08.00’de Ani Harabeleri’nde plastik çöp toplama etkinliği için bir araya geldi. Jandarma gruplarının da güvenlik önlemi aldığı etkinlikte katılımcılar, topladıkları plastik atıkları Kars Belediyesi’nin çöp taksisine bıraktı. 93 gün sürecek etkinlik, Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne’nin ardından İpsala Sınır Kapısı’nda sona erecek. Yaklaşık 2 bin 83 kilometre boyunca gerçekleştirilecek etkinlikte ormanlara, kültür alanlarına ve mezarlıklara özel önem verilecek.
USEF Başkanı Özgür Aydıncak, “Bugün ‘İnsanları Dönüştürme Projemiz’ kapsamında Ani Harabelerinden İpsala Sınır Kapısına kadar plastik terörle mücadele kampanyamız olan plastik toplama faaliyetimize başladık. Yaklaşık 2 bin kişilik bir yolculuk gerçekleştireceğiz. 83 kilometrelik bu yolculukta arkadaşlarımız dönüşümlü olarak çalışacaklar.” Karayollarında bulunan plastikleri toplayacak. Bu plastiklerle İpsala Sınır Kapısı’na plastik heykel yapmayı planlıyoruz. Neden böyle bir çalışma yapıyoruz? Çünkü maalesef dünyadaki plastiklerin yüzde 97’si toplanamıyor. Özellikle tek kullanımlık plastiklerin toplumda yoğun kullanımını önleyebilir ve azaltabiliriz. Biz de bugün insanları bu konuda bilgilendirmek için yürüyüşe başladık. Yüzde 97’si toplanamayan plastikler, özellikle Atlantik ve Pasifik okyanuslarında Türkiye’nin yüzölçümünün üç katı büyüklüğünde kıtalar oluşturmaya başladı. Bu bizim için büyük bir tehdit. Dünyada 8 milyar insan yaşıyor ve bunların yaklaşık 1 milyarı engelli. Bu sakatlığın çok küçük bir kısmı savaş ve kazalar nedeniyle oluşurken, geri kalanı genetik yapının bozulması nedeniyle ortaya çıkıyor. Ne yazık ki plastik atıklar hem insanların hem de diğer canlıların genetik yapılarının bozulmasına neden oluyor. Bunu önlemek ve azaltmak için plastik ve türevleriyle mücadele etmemiz gerçekten çok önemli. Yıllardır geri dönüşüm saçmalıklarıyla bize yol gösteren Amerika’dan etkilenmeden, bu sektörlerle kavga etmeden kimsenin parasıyla oynamak istemiyoruz. Bu ekmekle oynama girişimi değil, torunlarımızın daha sağlıklı bir dünyada yaşaması için topluma tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmesini anlatmayı amaçlıyoruz. Geri dönüşüm var diyerek evimizde ve hayatımızda hala plastik kullandığımızı ve sonra o plastikleri çöp kutusuna attığımızı ya da kapıcımıza verdiğimizi sanıyorsak yalan söylüyoruz. Lütfen mümkünse cama veya metale olan eğiliminizin farkına varın veya bunları hayatınızda kullanmamaya dikkat edin. “Mümkün olduğu kadar market alışverişi poşetlerini kullanmayın, maalesef hiçbiri geri dönüştürülemez” dedi.