Türk Hava Yolları, Boeing ve İTÜ liderliğinde Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu’nun kurulması için imzalar atıldı.
- Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye’de sürdürülebilir havacılığa geçişi desteklemek için yeni bir platform için güçlerini birleştirdi.
Türkiye’nin ilk sürdürülebilir havacılık platformu Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle kuruldu. Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu, Türk havacılık bölümünün karbondan arındırma yolculuğunu ve sürdürülebilirlik dönüşümünü ilerletecek.
Sürdürülebilir havacılık için iş birliklerini kolaylaştırmak, fikir ve iyi uygulamaları paylaşmak, ortak projeler geliştirmek amacıyla kurulan platform kapsamında, eğitim programları ve sosyal etkinliklerle bu alandaki bilgi ve farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Ayrıca platform ortaklarının Türkiye’de sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) yaygınlaştırılması için bir yol haritası önerisi hazırlaması planlanıyor. Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin uzun yıllara dayanan iş birliğinden güç alan platformun yeni iştiraklerle büyümesi bekleniyor. Platform ortakları; başta havayolları, havalimanları, uçak bakım onarım kuruluşları, havacılık alanında faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları, ilgili kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere havacılık sektöründeki tüm paydaşları ortak hedeflere ulaşmak için işbirliği yapmaya davet eder.
Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu’nun açılışı, 31 Mayıs 2023 tarihinde Türk havacılık branşından çok sayıda konuğun katılımıyla gerçekleşti.
Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı (Yatırım ve Teknoloji) Levent Konukcu açılışta şunları söyledi: ortaklıkVe disiplinler arası bir yaklaşımsürdürülebilir kalkınma olmadan Onlardan biri. 2050’de Karbon Nötr Havayolu olma idealimiz, ancak bu bakış açısıyla ulaşabileceğimizi biliyoruz. Türkiye’nin sürdürülebilir havacılıktaki rolünü güçlendirmeyi amaçlayan bu platformun kurucuları arasında yer alan iki kurum olan İTÜ ve Boeing’e, ülkemizin de Paris Anlaşması’nı onayladığı bir dönemde dahil olmak çok pahalı. Önümüzdeki dönemde diğer ilgili paydaşlarımızla birlikte büyüyerek güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum” dedi. açıklama yaptı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), sürdürülebilirlik alanındaki sorumluluk bilincini ve sözünü bir kez daha tazeleyerek, Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu’nun kurulmasında önemli rol oynuyor. Bu hedef doğrultusunda İTÜ, 250. yılını kutlayacağı 2023 yılını “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan etmiş ve yeni çağında sürdürülebilirlik temasına odaklanmıştır. Alanında öncü isimlerle oluşturduğumuz bu platform, sürdürülebilirlik temamıza güçlü bir katkı sağlayacak. İTÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ ARC), bu değerli projenin yöneticisi rolünde havacılık paydaşlarını bir araya getirerek, eğitim içeriklerinin ve kaynaklarının belirlenmesine öncülük edecek. Böylece havacılıkta sürdürülebilirlik için branş içi işbirliğini güçlendirmek, bilgi ve deneyim paylaşımını artırmak ve toplumsal farkındalık yaratmak için köprü görevi görecek.” değerlendirmesini yaptı.
Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, “Havacılığın geleceğinde sürdürülebilirliğin büyük bir değer taşıdığının bilincindeyiz. Ortaklarımız Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte Türk Sürdürülebilir Havacılık Platformu’nu kurmaktan gurur duyuyoruz. Türk havacılık departmanında sürdürülebilir uygulama ve teknolojileri hayata geçirmek ve departmanın ortak hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’deki paydaşlarımızla 2017 yılında başlattığımız Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı ile sanayi, teknoloji, hizmet ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda sürdürdüğümüz stratejik ortaklığımızın bu platformla daha da güçleneceğine inanıyorum.” söz konusu.
Boeing Sürdürülebilirlik Politikaları ve İştiraklerinden Sorumlu Küresel Lider Yardımcısı Brian Moran, “Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu’nun kurulması, Boeing’in karbonsuzlaştırma stratejileriyle uyum içinde. Bu dört strateji, ticari havacılığın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefini destekliyor; yenilenebilir enerjiye geçiş, ileri teknolojiler, operasyonel verimlilik ve filo yenileme. Sürdürülebilir eser yaşam döngüsünü artırmak için son 10 yılda inovasyona yaklaşık 55 milyar dolar yatırım yaptık ve müşterilerimize yüksek yakıt verimliliği ve düşük karbon emisyonlu eserler sunuyoruz.” söz konusu. Boeing ayrıca, ticari uçaklarının 2030 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtlarıyla uçuşa uyumlu olacağını taahhüt ediyor ve bu yakıtların tedarikini genişletme konusunda segmentte lider konumda.
Açılış konuşmalarının ardından imzalanan niyet belgesi ile Türk Hava Yolları, Boeing ve İTÜ, Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu’nu kurduklarını ve bu platformu Türkiye’deki diğer havacılık paydaşlarının da katılımıyla yaygınlaştıracaklarını açıkladı. İmza töreninin ardından Türk Hava Yolları, İTÜ, İstanbul Havalimanı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla “Havacılıkta Sürdürülebilir Gelecek İçin İşbirliği” konulu panel düzenlendi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı